Corona Protocol

(Versie d.d. 1 december 2020)

Yogastudio Krommenie is lid van de Vereniging Yogascholen Nederland. Aan de hand van het protocol vanuit deze vereniging (waarbij rekening gehouden wordt met de de richtlijnen van het RIVM), heb ik het protocol aangepast naar de situatie in onze yogastudio. Het waarborgen van een gezonde en veilige omgeving voor alle deelnemers en de docenten staat altijd voorop, ongeacht wat een ieder er persoonlijk van vindt.

 

Het protocol in het kort:

De yogalessen in de studio zullen per 1 juli 2020 (onder voorbehoud) volgens een zomerrooster herstart worden en vanaf 31 augustus volgens het oude lesrooster, met een maximum van 6 à 7 deelnemers per les. Wanneer een groep meer dan 7 deelnemers heeft, dan wordt de groep in tweeën gesplitst en kan iedereen om de week een yogales in de yogastudio volgen. Daarnaast is het mogelijk om Online de lessen te blijven volgen. Iedereen neemt zijn eigen yogamateriaal (yogamat, kussen, deken, badlaken ed.) mee. Bij gezondheidsklachten blijf je thuis! Vanaf 1 december 2020 is het gebruik van een mondkapje verplicht in de algemene ruimte. Lees de verdere maatregelen hieronder.

 

Belangrijkste maatregelen voor deelname aan de lessen:
 1. Bij (milde) verkoudheidsklachten (hoesten, niezen, keelpijn etc.) en/of koorts (jezelf of je huisgenoten) die gerelateerd kunnen zijn aan Corona: blijf thuis. Wanneer je zeker weet dat deze klachten van allergische aard (bv. hooikoorts) zijn, dan geldt dit natuurlijk niet.
 2. I.v.m. de hygiëne neem je je eigen yogamat, kussentje en deken/groot badlaken mee.
 3. Gebruik van de yogamaterialen (meditatiekussen, bolster, yogastrip en viltenmat) is sinds 17 aug. weer mogelijk. Neem hiervoor een extra handdoek mee om de yoga props te bedekken.
 4. Kleed je thuis om, zodat je geen gebruik hoeft te maken van de kleedruimte.
 5. Bij binnenkomst en vertrek in de algemene ruimte (hal/kantine) is het vanaf 1 dec. 2020 verplicht om een mondkapje te dragen, tijdens de les op de yogamat mag deze af. In verband met de hygiëne graag je iets meenemen om je mondkapje tijdens de les in op te bergen (een zakje of tas).
 6. Vermijd fysiek contact en houd 1,5 meter afstand. Geef elkaar de ruimte!
 7. Was na binnenkomst je handen in de kleedkamer, hier zijn zeep en wegwerphanddoekjes aanwezig. En loop pas daarna door naar de yogastudio. Of maak gebruik van de desinfecterende gel die op de schoenenkast staat.
 8. Volg de instructies op van de yogadocente die aanwezig is in het pand.
 9. Leg je eigen yogamat neer op de klaargelegde yogamat van de studio.
 10. Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 11. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik direct in de prullenbak.
 12. Gebruik van het toilet is mogelijk. Volg voor toiletgebruik de instructies die op de deur van het toilet hangen en was je handen in de kleedruimte.
 13. Graag na de yogales het pand verlaten, zodat er voldoende tijd is voor de docent om de ruimtes te ventileren en de yogaruimte klaar te maken voor de volgende groep.
 14. Was na thuiskomst je handen met zeep.

 

Deelname aan de lessen in de yogastudio:
 1. In juli en augustus geldt een zomerrooster en kun je jezelf inschrijven in Momoyoga. Voor binnenlessen is er een maximum van 6 à 7 deelnemers, buiten is dit aantal 10.
 2. Vanaf 31 augustus gaan de lessen weer volgens het oude lesrooster van start, op je vaste lestijd. De deelnemers uit volle groepen volgen lessen volgens een roulatiesysteem. Iedereen uit deze groep krijgt om de week les in de yogastudio en daarnaast blijft het Online Platform bestaan voor onbeperkte online lessen voor diegene die geïnteresseerd zijn. Meer informatie hierover volgt in augustus via e-mail aan de deelnemers.
 3. In Momoyoga is te zien wanneer elke deelnemer les heeft in de yogastudio.
 4. Mocht je verhinderd zijn om een yogales in de studio bij te wonen, meld je dan tijdig af (minimaal 2 uur voor aanvang van de les kun je je afmelden via Momoyoga). Zo geef je je mededeelnemers de mogelijkheid om een les in te halen!
 5. Wanneer je in een risicogroep valt, overleg je met je huisarts of deelname aan de yogalessen met deze opzet verstandig is.
 6. Tussen de lessen hanteren we vanaf 31 augustus 30 min. i.p.v. 15 min., zodat de eerste groep rustig kan vertrekken voordat de tweede groep arriveert. Ook heeft de docent dan de tijd om de yogastudio te ventileren en schoon te maken.
 7. Kom dus niet eerder dan 15 minuten voor aanvang naar de yogastudio.
 8. Ook zal vanaf 31 augustus de eerste les in de ochtend 15 minuten eerder beginnen, om 9.00 i.p.v. 9.15 uur.
 9. De docente verricht geen fysieke correcties in de houdingen.
 10. Bij gezondheidsklachten die gerelateerd kunnen zijn aan Corona, mag een docent geen les geven. Wij doen ons uiterste best om vervanging te regelen, maar in noodgevallen kan dit betekenen dat een les geannuleerd moet worden. Wij hopen op jullie begrip hiervoor!

 

Ventilatie en schoonmaken: 
 1. Indien mogelijk (afhankelijk van het weer) zal de buitendeur van de yogastudio tijdens de les openstaan voor ventilatie.
 2. Voor, tussen en na de lessen wordt de yogaruimte geventileerd door de deuren open te zetten.
 3. Er is een ventilatierooster geplaatst en in de yogastudio wordt een luchtreinigingsapparaat gebruikt.
 4. Na de les worden alle contactoppervlakken schoongemaakt door de docente.

 

Natuurlijk zullen wij er alles aan doen om jullie een veilig gevoel te geven in en rondom de yogastudio.