Hatha Yoga

Hatha Yoga

Hatha Yoga is een fysieke yogavariant die voor het grootste deel bestaat uit beoefening van statische houdingen (waarbij alle spieren in het lichaam gebruikt worden) en ademhalingstechnieken. Elke week hebben we een ander thema en beoefenen we andere houdingen, bijvoorbeeld een les voor de heupen, achteroverbuigingen, vooroverbuigingen, balanshoudingen enz.

Een vorm van Hatha Yoga is Critical Alignment Yoga (CAY), hierbij wordt gebruik gemaakt van hulpmiddelen: stripje, hoofdstandbankje, boogje en rolletje. Het stripje wordt gebruikt voor de boven- en middenrug en het rolletje voor de onder- en middenrug.

Bij Yogastudio Krommenie wordt o.a. deze Critical Alignment methode toegepast. Er wordt onderscheid gemaakt tussen bewegings- en houdingsspieren. De eerstgenoemde liggen aan de oppervlakte en zijn gevoelig voor het vasthouden van spanning door stress. Het doel van de hulpmiddelen is de bewegingsspieren bewust (d.m.v. de adem en de zwaartekracht) te helpen ontspannen en met name de houdingsspieren langs de wervelkolom te verlengen en versterken.

Wanneer de verstijfde spieren steeds meer gaan ontspannen, verbeterd de doorbloeding in deze spieren, maar ook in de lichaamsdelen en gewrichten die hiermee in verbinding staan. Er ontstaat ook meer ruimte voor een onbelemmerde werking van de zenuwen. Hierdoor kunnen eventuele klachten aan het hoofd (bv hoofdpijn) en/of armen verminderen of zelfs verdwijnen. Ook ontstaat er meer ruimte in de borst, zodat een vrije ademhaling mogelijk is. En uiteindelijk kan het lichaam weer vrijer bewegen en ontstaat een natuurlijke uitlijning van de wervelkolom. Van daaruit kan er weer kracht opgebouwd worden in de houdingsspieren.

Ook geven we Funcional Hatha. In deze les wordt elk lichaam als uniek gezien en de functie van de houdingen belangrijker zijn belangrijker dan de vorm.