Yoga voor rug, nek en schouders

Yoga voor rug, nek en schouders (RNS)

Voel je veel spanning in de spieren van je nek en bovenrug? Ervaar je veel stress? Of zit je vaak in dezelfde gebogen houding achter de computer? Zorgen deze verkrampte spieren voor hoofdpijn of klachten in je armen, handen of vingers? Heb je last van je onderrug?

rug, nek en schouders yoga

Dan is deze les, speciaal gericht op het verlichten van rug-, nek- en schouderklachten, wellicht iets voor jou! In deze les wordt de nadruk gelegd op oefeningen voor dit deel van het lichaam. Maar ook de rest van het lichaam wordt niet vergeten. Tegenwoordig zijn er veel mensen die last hebben van spanning in al deze gebieden. Dit kan dus door stressvolle situaties zijn, maar ook doordat veel mensen een zittende kantoorbaan hebben. Spanning is er vaak langzaam ingeslopen, waardoor ook een houding langzaam veranderd. Bijvoorbeeld schouders die hoog opgetrokken worden of dat je je hoofd een beetje naar voren laat hangen. Op den duur geeft dit pijnklachten en daarnaast kunnen klachten bij langdurige spanning naar andere delen in het lichaam verspreid worden (hoofd, armen, borst).

We maken tijdens de yogales gebruik van een rolletje (een opgerolde viltenmat) voor de onder- of middenrug of een yogastrip voor de bovenrug om de spieren meer lengte te geven en de spanning te verminderen. Tijdens deze yogalessen word je bewust van waar je ademt, hoe je ademt en hoe je met je adem spanning kan loslaten. Het verminderen van de spanning in de spieren van nek, schouders en bovenrug leidt ertoe dat de doorbloeding verbeterd, niet alleen in deze spieren maar ook naar de lichaamsdelen die hiermee in verbinding staan.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen bewegings- en houdingsspieren. De eerstgenoemde liggen aan de oppervlakte en zijn gevoelig voor het vasthouden van spanning door stress. Het doel van de hulpmiddelen is de bewegingsspieren bewust (d.m.v. de adem en de zwaartekracht) te helpen ontspannen en met name de houdingsspieren langs de wervelkolom te verlengen en versterken.

Heb je last van verkrampte spieren, stijfheid en pijn in je rug, nek en/of schouders? Of wil je gewoon je houding verbeteren? Kom ervaren wat deze specifieke yogales voor je kan doen!