Yin Yoga

Voordelen van Yin yoga in het kort:

1. Verminderen stress

2. Bevorderen concentratie

3. Versoepelen en herstellen lichaam (gewrichten en bindweefsel)

4. Toegankelijke vorm van Yoga

5. Rustgevend en kalmering zenuwstelsel

6. Bewust gebruik ademhaling

7. Super combi met een Yang Yoga of Yang sport (zoals hartlopen)


Yin is Less ∞ less is more

Yin Yoga is gericht op het versterken en versoepelen van de gewrichten en bindweefsel. Door de yoga positie langer (3 tot 5 min.) aan te houden, krijgt je lichaam de tijd om in de yogahouding te komen, zoals die bij jouw lichaam past.

In tegenstelling tot de meer dynamische vormen van yoga is het doel van Yin Yoga niet het versterken of activeren van de spieren, maar juist deze te ontspannen. Je hebt alle tijd om spierspanning los te laten, ruimte en stretching in het bindweefsel toe te laten, te voelen en je adem zijn natuurlijke weg te laten volgen. Het bindweefsel wordt gehydrateerd en de energie (chi) kan weer gaan stromen.

Je kunt weerstand loslaten door er niet voor weg te lopen, maar door er in aanwezig te zijn. Bij Yin Yoga verken en verleg je op een zachte manier je grenzen. Er wordt alle tijd genomen de houdingen diep te laten doorwerken. Het is een rustige meditatieve yogavorm waarbij de nadruk ligt op loslaten.

Yin Yoga is onder andere geschikt voor mensen met een zittend beroep, mensen die herstellend zijn van een blessure of als je graag een rustige yogavorm wilt beoefenen. Ook is het geschikt voor mensen met fibromyalgie; artritis; artrose; rug, nek en schouderklachten; hoofdpijn enz. Daarnaast is het een prima aanvulling voor mensen die veel sporten of actievere yogavormen beoefenen.

Yin yoga houdingen worden dan ook op een passieve, maar wel intensieve manier beoefend. Een meditatieve yogastijl die voornamelijk uit zittende of liggende poses bestaat, waarin je het bindweefsel van je lichaam herstelt, mobieler en soepeler maakt. De effecten die het volgen van Yin Yogalessen op mensen kunnen hebben zijn: ontspanning, ruimte ervaren in het hoofd, borst, buik, onderrug, heiligbeen en heupen; verbetering adem- en slaappatroon; kalmering van het zenuwstelsel.

Tijdens hevige stressperiodes of zelfs een burn-out, kan deze Yoga vorm je helpen de klachten te verminderen of zelfs te bestrijden. Op een rustige manier ruimte geven aan het lichaam en de geest, zorgt voor een goed herstel.

Paul Grilley

In zijn boek Yin Yoga: Outline of a quiet practice legt Grilley dat verschil uit: ‘Het bindweefsel en de gewrichten zijn yin, omdat ze stijf en niet elastisch zijn. De spieren zijn yang: elastisch en zacht.’ De begrippen yin en yang zijn overal op toe te passen. Yang staat voor het extraverte, het veranderlijke en beweeglijke. Yin vertegenwoordigt het introverte, stabiele en onbeweeglijke. Zo zijn aarde en het donker yin, en lucht en licht yang. Yang sporten richten zich dus op de kracht van de spieren. ‘Het is echter niet de spierkracht die ons fit maakt,’ stelt Grilley. ‘Het gaat juist om de flexibiliteit van de gewrichten en het bindweefsel. Je ziet het bij atleten. Zij beëindigen hun carrière niet vanwege gebrek aan de spieren, maar door problemen met hun gewrichten. Yin yoga is dé manier om bindweefsel en gewrichten te herstellen en versterken.

Yin Yoga
Yin Yoga